Перейти к основному содержанию

Työmarkkinoiden murros, työllisyys ja kohtaanto-ongelmat

Laskusuhdanteen ja koronakriisin aiheuttamat vaikutukset sekä talouden nopea käänne uuteen kasvuun nopeuttavat työmarkkinoiden muutosta. Kokonaan uutta työtä syntyy menetetyn tilalle. 
Miten tilanne on kehittynyt?

Työmarkkinoilla on samaan aikaan työvoimapulaa ja työvoiman ylitarjontaa. Pulaa työvoimasta on ollut mm. IT- ja sote-aloilla sekä varhaiskasvatuksessa, ylitarjontaa puolestaan markkinointi- ja toimistotyössä sekä museo- ja kulttuurialoilla.  

Missä olemme nyt?

Taloustilanne on heikentynyt ja työllisyysaste on kääntynyt laskuun. Työttömien määrä on kasvussa ja työttömyys pitkittyy yhä useammalla. 

Mitä näköpiirissä?

Työmarkkinoiden murros jatkuu. Etätyön yleistyminen ja digitalisaation kehitys muokkaavat työn sisältöjä ja ihmisten liikkumisen myötä alueiden palveluiden kysyntää.  

Table of contents:

1. Näköpiirissä työvoimapulaa ja kasvavaa työttömyyttä

Helsingin työmarkkinoilla on kaksijakoinen tilanne. Taloustilanteen heikkeneminen kasvattaa työttömien määrää ja samaan aikaan erityisesti julkisella puolella esiintyy rakenteellista työvoimapulaa. Työvoimabarometrin (https://tyovoimabarometri.fi/) mukaan alueella on pulaa erityisesti terveydenhuollon, sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen ammattilaisista sekä erityisopettajista. Lisäksi ICT-alan osaajia tarvitaan yhä enemmän digitalisaation kasvun myötä. Samaan aikaan työvoimasta on ylitarjontaa taloussuhdanteen epävarmuuden vuoksi asuntorakentamisen ammattilaisista, myyjistä, mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoista, varastotyöntekijöistä sekä toimisto- ja laitossiivoojista. 

2. Maahanmuutto lisää työvoimaa

Helsingin väestönkasvu pohjautuu tällä hetkellä maahanmuuttoon. Ulkomailla syntyneiden osuus kaupungin työikäisestä väestöstä on jo lähes viidennes.  Ulkomaalaistaustaiset työllisten ja työttömien määrä lisääntyy, ja Helsinki on jo useiden palvelualojen osalta riippuvainen ulkomaalaistaustaisesta työvoimasta. Vieraskielisten työttömyys kasvoi vuonna 2023 nopeammin kuin kokonaistyöttömyys. Kahden viime vuosikymmenen aikana maahanmuuttajien tilanne Helsingin työmarkkinoilla on silti kohentunut: työvoimaosuus nousee, työllisyysaste kohoaa ja työttömyysaste laskee. 

Työttömien työnhakijoiden määrä Helsingissä kohosi koronapandemian myötä vuonna 2020 kuukausitasolla yli 40 000:een, mutta vuoden 2021 lopulla se oli jälleen palannut selvästi matalammalle tasolle. Erityisen korkea piikki nähtiin keväällä ja kesällä 2020 kokoaikaisesti lomautetuissa, mutta myös heidän lukumääränsä on vuoden 2022 lopussa kutistunut jo varsin vähäiseksi.

3. Talouden ja työllisyyden käänteet ovat nopeita

Vuosien 2021 ja 2022 myönteisen talouskehityksen siivittämänä työllisten määrä kasvoi Helsingissä vuoden 2023 alkuun saakka, mutta kääntyi laskuun saman vuoden loppupuolella. Yleisen taloustilanteen heikkenemisen myötä avoimien työpaikkojen määrä väheni vuonna 2024 merkittävästi kaikilla päätoimialoilla, ja työttömien määrän kasvu jatkui.  Samaan aikaan pula pätevistä työntekijöistä vaivaa erityisesti varhaiskasvatuksessa, sosiaali- ja terveydenhuoltoaloilla sekä erityisopetuksessa.  Työvoimatutkimuksen mukaan 15–64-vuotiaiden työllisyysaste oli Helsingissä vuoden 2023 neljännellä vuosineljänneksellä 74,9 prosenttia, Uudellamaalla 74,7 prosenttia ja koko maan tasolla 73,6 prosenttia (liukuva vuosikeskiarvo).

Helsingin työttömyysaste eli työttömien osuus työvoimasta kääntyi kasvuun jo vuoden 2023 keväällä ja työttömien määrä kasvoi vuoden 2024 aikana. Heinäkuussa 2024 työttömiä työnhakijoita on lähes 3 400 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin ja työttömyysaste nousi 12,5 prosenttiin. Työttömiä työnhakijoita oli noin 44 750, mikä oli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi kaikissa ikäryhmissä ja miehillä naisia enemmän.  

4. Työllisyyden kuntakokeilu kohti pysyvää toimintamallia

Työllisyyden kuntakokeilu lisää kaupungin vastuuta työllisyyden hoidosta. Se alkoi maaliskuussa 2021 tilanteessa, jossa koronapandemia oli lisännyt työttömyyttä. Helsingin kuntakokeilun keskeisin tavoite on vahvistaa helsinkiläisten työllisyyttä, osaamista ja yrittäjyyttä sekä turvata koulutuksen ja työn välinen jatkuvuus sekä tukea kotoutujien ja maahan muuttaneiden työllisyyttä, osaamista ja yrittäjyyttä. Myös työkyvyn tukeminen on tarpeen työurien pidentämiseksi. Kokonaistavoite on parantaa työmarkkinoiden kohtaantoa ja osaavan työvoiman saatavuutta Helsingissä. Näihin tavoitteisiin pyritään siten, että asiakkaat tunnetaan ja heidän työllistymistään edistetään yksilöllisesti ja palveluita tarjotaan aiempaa laaja-alaisemmin yhdeltä ja samalta alustalta. Työllisyyden kuntakokeilut toteutetaan 1.3.2021–31.12.2024 välisenä aikana. Tämä kaupungin eri palveluja (ml. koulutus-, sote- sekä nuoriso- ja kulttuuripalvelut) laajasti yhdistelevä toimintamalli muuttuu pysyväksi vuoden 2025 alusta. 

5. Työmarkkinat muuttuvat 

Pitkällä aikavälillä voimakkaasti kasvavia aloja ovat sosiaali- ja terveysala, informaation ja viestinnän toimiala sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimiala. Alustatalouden ja digiosaamisen merkitys korostuu.​ Alhaisen osaamistason tehtävät vähenevät ja asiantuntijatehtävät lisääntyvät. Digitalisaatio ja teknologinen kehitys heijastuvat tulevaisuuden työelämän osaamistarpeisiin. Tärkeitä tulevaisuuden osaamisalueita ovat muutoksen hallintaa edistävät metataidot, kuten ongelmanratkaisutaidot, itseohjautuvuus, oppimiskyky ja henkilökohtaisen osaamisen kehittäminen ja johtaminen. 

Paikkasidonnaisuuden väheneminen vaikuttaa myös työmarkkinoihin. Aiempaa pienempi osa työstä tehdään työnantajan tiloissa, ja tämä vähentää liikennettä ja vaikuttaa monien yritysten toimintaan. Tällä voi olla vaikutuksia myös asumis- ja toimistotilaratkaisuihin. (Lue lisää: Asuinalueiden houkuttelevuus ja asumisen muutokset.) Näillä muutoksilla voi olla kielteisiä vaikutuksia ensisijaisesti ravintola-alaan, henkilöliikenteeseen, erikoistavarakauppaan ja kulttuurialaan. Kehitys voi heikentää myös Helsingin keskustan elinvoimaisuutta. Toisaalta monien asuinpainotteisten alueiden palvelukysyntä voi tämän seurauksena kasvaa.  

Työttömien määrä Helsingissä kohosi koronapandemian alettua vuonna 2020 lähes kaksinkertaiseksi, ja erityisen runsaasti työttömiä oli palvelu- ja myyntityöntekijöissä. Työttömien määrä palautui vuoden 2021 aikana palannut maltillisemmaksi ja laski 2022 edelleen. Vuonna 2023 työttömyysaste nousi jälleen ja työllisyyskehitys on heikkoa vielä 2024.